Usein kysyttyä

Onko sinulla kysymyksiä? Valitse aihealue ja lue vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin.

Duracell

TIEDE

Show / hide

MIKSI PITÄISI KÄYTTÄÄ UUDELLEENLADATTAVAA NIKKELIMETALLIHYBRIDIPARISTOA (NIMH)?

Moniin nykypäivän paljon virtaa kuluttaviin laitteisiin, kuten digitaalikameroihin, on vaihdettava paristot useammin kuin olet tottunut, joten mikset valitsisi Duracell NiMh-paristoja? Ne voidaan ladata uudelleen satoja kertoja. Duracell uudelleenladattava AA-paristo soveltuu ihanteellisesti digitaalikameroihin ja muihin paljon virtaa kuluttaviin laitteisiin. Saatavilla ovat myös AAA-paristot, jotka ovat hyödylliset pienissä sähkölaitteissa, kuten MP3-soittimissa ja kannettavissa peleissä. Duracell uudelleenladattavat NiMh-paristot ja laturit tarjoavat sinulle laatua ja luotettavuutta, johon olet Duracellilla tottunut luottamaan pitkäkestoisena ja kustannustehokkaana vaihtoehtona.

Show / hide

KUINKA PARISTO TOIMII?

Paristot saattavat vaikuttaa yksinkertaisilta, mutta pakatun energian syöttö on monimutkainen sähkökemiallinen prosessi. Sähkövirta elektronien muodossa alkaa virrata ulkoisessa piirissä kun laite — esimerkiksi lamppu — on päällä. Tuolloin anodimateriaali, sinkki, luovuttaa kaksi elektronia atomia kohden hapetukseksi kutsutussa prosessissa jättäen epävakaat sinkki-ionit taakse. Kun elektronit ovat sytyttäneet lampun, ne menevät uudelleen katodin kennoon, missä ne yhdistyvät aktiiviseen aineeseen, mangaanidioksidiin, pelkistykseksi kutsutussa prosessissa. Hapetus-pelkistysprosessi ei voisi tapahtua energiakennossa ilman sisäistä elektronien kuljetusta takaisin anodiin, mikä tasapainottaa ulkoista sähkövirtaa. Tämän prosessin suorittavat negatiivisesti varautuneet hydroksidi-ionit elektrolyytiksi kutsutussa vesiliuoksessa. Jokainen katodiin menevä elektroni reagoi mangaanidioksidin kanssa muodostaakseen MnOO-. MnOO- reagoi elektrolyytin veden kanssa. Tässä reaktiossa vesi jakautuu vapauttaen hydroksidi-ioneja elektrolyyttiin ja vetyioneja, jotka yhdistyvät MnOO- kanssa muodostaakseen MnOOH. Sisäinen piiri muodostuu, kun tässä reaktiossa tuotetut hydroksidi-ionit katodissa virtaavat anodiin ionivirran muodossa. Siellä ne yhdistyvät epävakaisiin sinkki-ioneihin, jotka muodostuivat anodissa kun elektronitalun perinperin luovutettiin ulkoiseen piiriin. Tämä tuottaa sinkkioksidia ja vettä. Tämä sulkee piirin (mikä on jatkuvalle sähkövirralle välttämätöntä) ja sytyttää taskulamppusi.

Show / hide

KESTÄVÄTKÖ KAIKKI PARISTOT SAMAN AJAN?

Eivät, eri paristoilla on erilainen käyttöikä ja teho riippuen niiden koostamiseen käytettyjen kemikaalien tyypistä ja määrästä. Ajattele sitä ruoanvalmistuksena: Eri raaka-aineiden ja määrien käyttö saa ruoan maistumaan erilaiselta.

Show / hide

MIKÄ ON ALKALIPARISTO?

Duracell oli sähkökemiallisen alkalimangaanidioksidijärjestelmän edelläkävijä lähes 40 vuotta sitten. 1960-luvulla paristojärjestelmä tuli nopeasti suunnittelijoiden suosimaksi alati laajenevalla kulutuselektroniikka-alalla. Alkali- ja alkalimangaanidioksidiparistoilla on useita etuja verrattuna sinkkihiiliparistoihin, kuten jopa kymmenkertainen ampeerituntikapasiteetti kovissa ja jatkuvissa kulutusolosuhteissa. Sen suorituskyky matalissa lämpötiloissa on parempi kuin muissa tavanomaisissa vesielektrolyyttiparistoissa. Muita merkittäviä etuja ovat pidempi säilyvyysaika, parempi vuodonkestävyys ja parempi suorituskyky alhaisessa lämpötilassa. Se on tehokkaampi ja turvatiiviste antaa erinomaisen kestävyyden vuotoa ja korroosiota vastaan. Nykyään Duracell valmistaa kolmea alkaliparistoa.

Show / hide

MITÄ PARISTON SISÄLLÄ ON?

Paristot ovat ehkä pieniä, mutta ne ovat kaukana yksinkertaisesta. Ne ovat korkeasti suunniteltuja sähkökemiallisia kennoja. Kemiallinen energia muunnetaan sähköenergiaksi hapetus-pelkistysreaktiolla Tämä prosessi tapahtuu pariston kolmen pääosan välillä: anodi, katodi ja elektrolyytti. Erityyppisissä paristoissa käytetään eri materiaaleja näihin osiin. Näiden osien materiaalit valitaan riippuen siitä, kuinka hyvin ne luovuttavat tai houkuttelevat elektroneja, jotta sähkövirtaa voi syntyä. Anodi on usein metallia, katodi on metallioksidia ja elektrolyytti on suolaliuos, joka helpottaa ionivirtausta.

Show / hide

KUKA KEKSI PARISTON?

1860-luvulla ranskalainen Georges Leclanché kehitti maailman ensimmäisen laajalti käytetyn pariston edelläkävijän, sinkkihiilipariston. Anodi oli sinkki- ja elohopeaseostettu sauva (sinkki, Alessandro Voltan alkuperäisen pariston anodi, osoittautui yhdeksi parhaista metalleista tähän tarkoitukseen). Katodi oli huokoinen osa murskatusta mangaaniokisidista ja hiilestä. Seokseen lisättiin hiilisauva toimimaan virrankokoojana. Sekä anodi että katodi oli työnnetty ammoniumkloridiliuokseen, joka toimi elektrolyyttinä. Järjestelmää kutsuttiin ”märkäparistoksi”. Vaikka Leclanchén paristo oli vankka ja edullinen, se korvattiin lopulta parannetulla ”kuivaparistolla” 1880-luvulla. Anodista tuli kennon sisältävä sinkkipurkki ja elektrolyytistä tuli ennemmin tahna kuin neste, pohjimmiltaan nykyään tunnettu sinkkihiiliparisto.

Show / hide

MITÄ OVAT ANODI, KATODI JA ELEKTROLYYTTI?

Nämä ovat pariston perusosat ja kuten muut alkaliparistot ovat: Anodi on negatiivinen elektrodi ja valmistettu sinkistä. Katodi on positiivinen elektrodi ja valmistettu mangaanidioksidista. Elektrolyytti on vesiliuos, joka mahdollistaa ionien kuljetuksen elektrodien välillä ja se on valmistettu kaliumhydroksidista.

Duracell Duracell

Ota yhteyttä

Etkö löydä vastausta? Napsauta tästä, ja lähetä sähköpostia.

Ota yhteyttä